O gülümsüyordu. Bense şaşkınlık içerisindeydim. Bu, potansiyel bir iş ortağıyla Sofya’daki ilk görüşmemdi. İşbirliğiyle ilgili tüm ayrıntılarda anlaşmıştık. Ancak konuşmamız biterken ortak çalışmamızın geleceği ile ilgili olumlu düşünüyor mu diye sorduğumda, kadın sanki güçlü bir “Hayır” sinyali vermek ister gibi başını sertçe iki yana salladı.
Çoğu kültürde, başını yukarıya ve aşağıya doğru hareket ettirmek olumlu bir yanıtın ifadesi olarak anlaşılırken, başı bir yandan diğer yana çevirmek ise anlaşmazlığı ifade eder. Bulgaristan’da bunun tam tersinin geçerli olduğunu öğrenmekteydim. Gelecekteki Bulgar partnerimizle yüz yüze görüşüyorduk ve beden dilimiz İngilizce iletişimimizi geçersiz kılıyordu. 🙂
Prof. Erin Meyer’in “Culture Map” (Kültür Haritası) kitabından bir alıntı:
“Üzücü gerçek, uluslararası alanda iş yapan yöneticilerin büyük çoğunluğunun, kültürün onların çalışmalarını nasıl etkilediği konusunda çok az bilgiye sahip olması. Bu durum, her geçen gün diğer ülkelerdeki insanlarla e-posta gibi sanal medya üzerinden daha fazla iletişim kurduğumuz için özellikle geçerli.”
Küreselleşme ve teknolojideki hızlı gelişme sayesinde iletişim şeklimiz iş hayatında da değişiyor. Birçok durumda iş yaptığımız insanları sadece “isim” olarak biliyoruz. Çoğunun yüzlerini bile tanımıyoruz ve kültürlerini umursamıyoruz.
İşimi yeni bir ülkeye genişletirken kendimi nasıl hazırlamam gerektiğini ben “sahada” öğrenmek zorunda kaldım. Ama sizin de bu yoldan geçmenize gerek yok. Uluslararası pazara girmek isterseniz bence Prof. Meyer’in kitabı, benim öğrenmek zorunda kaldıklarımın ötesine geçerek, size zaman kazanmanız ve sinirlerinizi bozmamanız için gereken tüm açılardan yardımcı olabilecek bir eser.
Günün şarkısı: Daniel Bedingfield – If You’re Not The One (2002)