Diğer bloglarım



(Kaynak: global.handelsblatt.com)
Şubat 15, 2018

“Made in Germany” lafını kim icat etti?

Birçoğunuzun başlıktaki soruyu okuduğunda, “Bazı Almanlar, başka kim olacak?” dediğini duyar gibiyim. En azından ben yakın zamana kadar bu soruyu böyle yanıtlardım. Doğrusu: Bazı Almanlar değil… bazı İngilizler. 🙂

Springer(.)com’dan: “Made in Germany sözcüğünü yaratan İngiliz yetkililer bu yolla Alman ürünlerini aşağılamayı amaçladılar. 1887’de düşük fiyatlı Alman ürünlerinin akını ile alarma geçen İngiliz hükümeti, Almanya’dan ithal edilen malların bu şekilde etiketlenmesini istedi. O sıralarda Almanya, Çin’in bugün Avrupa’ya ya da Amerika’ya yaptığını İngiltere’ye uygulamaktaydı. Ekonomik bir süper güç olmak için çalışan Almanya, büyük bir ucuz emek deposuna sahip ve agresif bir şekilde gelişmekte olan bir ekonomiydi.”

İngiltere’nin kendi şirketlerini rekabetten korumak için yaptığı bu girişim geri tepti. Zaman içerisinde “Made in Germany” kalite ile eş anlamlı hale geldi. “Made in Japan” benzer bir yolu 20. yüzyılın ikinci yarısında katetti. Eminim önümüzdeki yıllarda başkaları da bunu becerecek.

Rakipleriniz, özellikle de sektörü yönlendirenler, sunduklarınızı pazarda yanına yaklaşılmaması gereken ürünler/hizmetler olarak etiketlemek isteyebilir. 1887’de İngilizlerin Almanlara yaptığı gibi. Ürünleriniz/hizmetleriniz müşterilerin ihtiyaçlarını/isteklerini rakiplerinizinkinden daha fazla/iyi karşıladığı sürece bu etiketlerden neredeyse gurur duyabilirsiniz. Onların bu yaklaşımı kendinizi rakiplerinizden ayırmak için gösterdiğiniz çabalara yardımcı olacaktır. Pazar, başkalarının “kötü ürün” etiketlemesini belli bir süre içinde “iyi ürün” anlayışına çevirir… eğer gerçekten “iyi” iseniz… ve de “iyi” olduğunuzu “iyi” açıklayabiliyorsanız.

Siz piyasaya vaat ettiğiniz şeyleri sundukça piyasa da size hak ettiğiniz “Made by …….” değerini verecektir.

Yazının şarkısı: Dido – Thank you (2000)



Bir Yorum Yazin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X

Değerli okurum,

Blog yazılarımın posta kutunuza otomatik olarak gelmesini istiyorsanız, yapmanız gereken sadece aşağıdaki linki kullanarak LinkedIn'deki "Mehmet U. Soyer Blog Platformu" grubuna katılmak.

www.linkedin.com/groups/Mehmet-U-Soyer-Blog-Platformu-8296458/about

Önümüzdeki yazılarda görüşene dek... güzel günler diliyorum.

Mehmet U. Soyer
@mehmetusoyer

designed by BONNIE & CLYDE advertising studio
copyright ©
Mehmet U. Soyer 2013-2014